Ga naar de inhoud

Instromen of verblijven op ecodorp Land van Aine

Op ons ecodorp mogen, volgens het bestemmingsplan, 50 ecohuizen gebouwd worden en 10 Tiny Houses geplaatst worden. Momenteel zijn er circa 55 mensen actief als kennismaker en (aspirant)bewoner. Hiervan verblijven circa 45 mensen in tijdelijke units als pipowagens op het terrein. Deze mensen bouwen, met hulp van vele klussers, het ecodorp op. In maart 2023 was het eerste huis klaar. In 2023 is gestart met de bouw van de volgende 6 huizen.

We krijgen veel vragen als “kan ik me bij jullie aansluiten?”, “kan ik tijdelijk bij jullie wonen in mijn camper in ruil voor een paar uur meewerken en yogales geven?” of “kan ik een paar dagen komen logeren om het ecodorp te ervaren?” Lees onderstaand alvast over de mogelijkheden tot instroom en kort of langer verblijf.

Instroomprocedure
We werken met een intensieve instroomprocedure van minimaal 1,5 jaar. In deze kennismakingsperiode wordt in de praktijk duidelijk of Ecodorp Land van Aine een passende plek voor jou en ons is. Zie de stappen die we samen zetten.

  1. Bijwonen van een info-middag.
    Deze bestaat uit een rondleiding, een presentatie en de mogelijkheid om je vragen te stellen. De eerstvolgende wordt in 2024 gepland. We hebben momenteel een stop ingesteld voor nieuwe instromers omdat we tot eind 2023 voldoende instromers en geinteresseerden hebben.

Wat maakt het dan toch interessant om een info-middag, rondleiding of Open Dag te bezoeken of als klusser kennis te komen maken?
Als ecodorp zijn we nog niet vol. Wellicht kan en wil je je nu al wel verbinden met ons in de 2e schil, die zich om het ecodorp heen vormt. Hiertoe behoren onze vaste vrijdag-klussers, vrienden die bijvoorbeeld technische klussen komen doen, etc.
Tijdens de info-middag hoor je o.a. over onze ‘voorwaarden’. Zo vragen wij € 15.000 entreegeld per persoon als je uiteindelijk bewoner wordt. (Je krijgt € 12.500 terug bij het verlaten van het ecodorp). Dit geld wordt gebruikt om het terrein veilig te maken, om een deel van het terrein bouwrijp te maken en voor Nutsvoorzieningen.
Je dient zelf een ecohuis, dat voldoet aan het bouwbesluit, te kunnen bekostigen of hiervoor een hypotheek of privé-lening te kunnen afsluiten. De komende jaren kunnen wij helaas nog geen huurhuizen aanbieden.

  1. Daarna kun je als ‘snuffelaar’ regelmatig meewerken op vrijdag-klusdagen of meedoen aan gemeenschapsvormende activiteiten. We besteden veel tijd aan gemeenschapsvorming om elkaar goed te leren kennen. Ook elkaars kwetsbare kanten.
  2. Als verder instromen wederzijds passend lijkt, dan wordt je ‘kennismaker’. Je gaat actief deelnemen aan de zogenaamde Open Weekenden en aan projecten en werkgroepen op gebied van Bouw, Renovatie, PR, Juridisch Financiële zaken, Interne Economie, Voedselbos, Moestuin etc. Je woont vergaderingen bij en neemt deel aan een klusweek. Je krijgt een buddy.
  3. Tijdens deze periode vinden er regelmatig evaluatiegesprekken plaats en als jij en wij vinden dat dit passend is kun je aspirant bewoner worden. In overleg kun je als aspirant bewoner in een tijdelijke unit, zoals een eigen woonwagen, op het terrein verblijven.
  4. Deze instroomperiode duurt gemiddeld zo’n anderhalf jaar. Als iedereen akkoord is kun je bewoner worden en krijg je het recht een huis te bouwen. 

Veel gestelde vragen en antwoorden:

  1. “Kan ik jullie ecodorp komen bezoeken?” Ja, gezellig! Dat kan op de zogenaamde Open Dagen en bij de Rondleidingen. Of als cursist of deelnemer van cursus- en inspiratiedagen. Of je kunt meewerken op vrijdag-klusdag. Zie hiervoor de agenda.
  2. “Kan ik jullie ecodorp een paar dagen komen ervaren? Ik maak nl. een tour langs Europese ecodorpen.”
    Nee helaas hebben we daar in principe geen ruimte voor. We zijn nl. druk aan het werk binnen of buiten het dorp. Een bezoek van 1 of 2 dagen gecombineerd met een klus-vrijdag is soms mogelijk. Je mag hiertoe een mail sturen naar receptie@nullecodorplandvanaine.nl.
  3. Andere vragen? Stuur een mail naar landvanaine@nullgmail.com.