Instromen of verblijven op ecodorp Land van Aine

Op ons ecodorp mogen, volgens het bestemmingsplan, ca 50 ecohuizen gebouwd worden en 10 Tiny Houses geplaatst worden.
Momenteel zijn er circa 45 mensen actief als kennismaker en (aspirant)bewoner. Hiervan verblijven circa 30 mensen in tijdelijke units als pipowagens op het terrein. Deze mensen bouwen, met hulp van vele klussers, het ecodorp op.

We krijgen veel vragen als “kan ik me bij jullie aansluiten?”, “kan ik tijdelijk bij jullie wonen in mijn camper in ruil voor een paar uur meewerken en yogales geven?” of “kan ik een paar dagen komen logeren om het ecodorp te ervaren?”
Lees onderstaand alvast over de mogelijkheden tot instroom en kort of langer verblijf.

Instroomprocedure
We werken met een intensieve instroomprocedure van minimaal 1,5 jaar. In deze kennismakingsperiode wordt in de praktijk duidelijk of Ecodorp Land van Aine een passende plek voor jou en ons is. Onderstaand in hoofdlijnen de stappen.

 1. Bijwonen van een info-middag. Deze wordt in 2023 weer gepland.
  Deze bestaat uit een rondleiding, een presentatie en de mogelijkheid om je vragen te stellen. De eerstvolgende wordt in 2023 gepland. We hebben momenteel een stop ingesteld voor nieuwe instromers, omdat we tot medio 2023 voldoende aanmeldingen hebben.

Wat maakt het dan toch interessant om een info-middag te bezoeken of als klusser kennis te komen maken?
Als ecodorp zijn we nog niet vol. Wellicht kan en wil je je nu al wel verbinden met ons in de 2e schil, die zich om het ecodorp heen vormt. Hiertoe behoren onze vaste vrijdag-klussers, vrienden die bijvoorbeeld technische klussen komen doen, etc
Tijdens de info-middag hoor je o.a. over onze ‘voorwaarden’. Zo vragen wij € 15.000 entreegeld per persoon als je uiteindelijk bewoner wordt. Dit geld wordt gebruikt om het terrein veilig te maken, om een deel van het terrein bouwrijp te maken en voor NUTS-voorzieningen.
Je dient zelf een ecohuis, dat voldoet aan het bouwbesluit, te kunnen bekostigen of hiervoor een hypotheek of prive-lening te kunnen afsluiten. Reken op prijzen van minimaal €​150.000 voor een casco.
De komende jaren kunnen wij helaas nog geen huurhuizen aanbieden.

 1. Daarna kun je als ‘snuffelaar’ meewerken op vrijdag-klusdagen. En meedoen op de zogenaamde Open Weekenden, met klussen en Gemeenschapsvormendende activiteiten.
 2. Als verder instromen wederzijds passend lijkt, dan wordt je ‘kennismaker’. Je kunt dan vergaderingen en werkgroepen bijwonen.
 3. Je gaat actief deelnemen aan projecten en werkgroepen, op gebied van Bouw, Renovatie, PR, Juridisch Financiële zaken, Interne Economie, Voedselbos, Moestuin etc. Je woont vergaderingen bij en neemt deel aan een klusweek. Je krijgt een buddy.
 4. Na enkele evaluatie momenten kun je Aspirantbewoner worden, indien wij en jij vinden dat dit passend is. Je neemt dan meer verantwoordelijkheden en taken op je. In deze periode kun je in een tijdelijke unit, zoals een woonwagen, op het terrein verblijven.

Na totaal circa 1,5 jaar kun je Bewoner worden en krijg je het recht een huis te bouwen. 

Veel gestelde vragen en antwoorden:

 1. “Kan ik jullie ecodorp komen bezoeken?” Ja, dan kan op de zogenaamde Open Dagen. Zie de agenda.
  Of als cursist of deelnemer van cursus- en inspiratiedagen. Zie de agenda.
 2. “Kan ik jullie ecodorp een paar dagen komen ervaren? Ik maak nl. een tour langs Europese ecodorpen. “
  Nee helaas hebben we daar in principe geen ruimte voor. Een bezoek van 1 of 2 dagen gecombineerd met een klus-vrijdag is soms bij uitzondering mogelijk. Je mag hiertoe een mail sturen naar landvanaine@nullgmail.com.
 3. “Kan ik een paar weken bij jullie verblijven in mijn camper en deels meewerken of yogales geven? “
  Helaas is dit in principe niet mogelijk. Tenzij je bepaalde (klus)vaardigheden hebt of mee wilt doen in het zogenaamde Bouwcollectief dat een deel van de huizen gaat bouwen. Stuur dan een mail naar landvanaine@nullgmail.com
 4. “Kan ik een keer op vrijdag komen klussen?”
  Ja, graag, stuur een mail naar landvanaine@nullgmail.com.
 5. “Kan ik op een andere manier bijdragen aan de ontwikkeling van ecodorp Land van Aine?”
  Jazeker. Met een gift of lening waarmee wij ons terrein opschonen en bewoonbaar maken. Zie http://ecodorplandvanaine.nl/cms/product/asbest-eraf-zon-erop-gift/
 6. Andere vragen? Stuur een mail naar landvanaine@nullgmail.com.