Wie Zijn We

Deze enthousiaste groep mensen vormt Noordeland!

Bewoners en Aspirantbewoners:

Fedde Jorritsma

Geboren en getogen in de provincie Groningen en over de hele wereld gewoond en gewerkt. Na mijn MSc studies land & watermanagement in Wageningen en BSc aquatische ecotechnologie, heb ik 7 jaar milieuprojecten in het buitenland gecoördineerd, met name in Centraal Azië. We trainden lokale partners in het produceren en exploiteren van zonneboilers, ecologische sanitatie en watervoorzieningen. Hier heb ik een passie ontwikkeld voor een lokale samenwerking tussen mens, natuur en techniek. Sinds 2013 ben ik terug in Nederland en heb ik meegeholpen het ecodorp te laten landen. Daarnaast heb ik LocalWise opgericht en noem ik mezelf Kringloop-coach. Samen met Annemieke woon ik in het ecodorp in een oude vriescontainer omgebouwd tot off-grid woning. Regenwater wordt drinkwater, afvalwater wordt gezuiverd, en de zon geeft ons energie. Ik ervaar steeds meer de synergie in de lokale samenwerking op het ecodorp tussen mens, natuur en techniek. Dat maakt me betrokken en bewust, een proces van ego naar eco.

 

Annemieke Postuma

Zoekend naar wat voor mij belangrijk is in mijn leven kwam ik het Ecodorp tegen. Leven met gelijkgestemde mensen, mijn vriend Fedde, en mijn pony in een natuurlijke omgeving, zorgen voor een stukje Aarde. Een omgeving waar ik nog meer kan groeien en stevig kan gaan staan in dit leven!
Sinds 2018 woon ik op het terrein. Ik wil iets moois opbouwen voor toekomstige generaties. De helende werking van de natuur op mensen, boeit mij. Ik zit in de Landschap- Voeding en Permacultuurkring, waar ik ook de meeste kennis en ervaring in heb.

 

Nati Visser

Het ecodorp voor mij: Samen leven in diepe verbinding met en in eerbied voor de natuur om ons heen en de waarde en essentie (h)erkennen van elkaar. Een nieuwe plek creëren voor mijn passie: mensen ondersteunen in helings- en transformatieprocessen op weg naar zelfacceptatie, tot zichzelf komen en expansie van bewustzijn. Ooit: orthopedagoog, docent, trainer, facilitator. Nog steeds: hypnotherapeut, facilitator thema workshops en meditatie, bruggenbouwer. Werkzaamheden in het ecodorp: gemeenschapsvormingskring, landschapsinrichting-bestemmingsplan, schrijven, perscontacten. Belangrijk: mijn dochters, Satsang, innerlijke ont-wikkeling, zingen, schilderen, trance-dans.

 

Gerrie Reinders

Mijn beroep was verpleegkundige. Hierin, als moeder van 2 dochters en op andere manieren van samenzijn met mensen heb ik mij met vallen en opstaan mogen ontwikkelen. O.a. in een paar woonwerkgemeenschappen. Geïnspireerd raak ik door het delen van wat ons drijft en tegenhoudt als middel tot heling, (samen) groeien in bewust-zijn, ons zelfgenezend vermogen, voeding, muziek en de natuur. Ik houd van reizen en ben een stilteminnaar. Een diep besef van de ziekmakende elementen in onze maatschappij en verlangen om aan wezenlijke heling bij te dragen leidde me naar Land van Aine. Daar ben ik vooral bezig met het secretariaat en de gemeenschapsvorming.

Terra & Gerrit de Graaf

Gerrit en ik hebben samen 25 jaar een zorgboerderij gerund, en ik (Terra) zet me nu in om het ecodorp vorm te geven. We hebben mogen ervaren hoe fijn het is om in een ecologisch huis te mogen wonen, we gaan nu nog een stapje verder op weg naar zelfvoorzienend leven, en niet te vergeten; we gaan dit SAMEN met fijne andere mensen doen. Mijn passie ligt in kennis overdragen, samen creëren, uitdagingen aangaan, vreugde en plezier beleven, een balans vinden tussen het individu (ik) en het Samen. Verder zijn nog enkele sleutelwoorden: klank, kleur, creativiteit, gastvrouw, bakken, aarde en verbinden. Ik beantwoord de mails voor Land van Aine en geef samen met anderen vorm aan de instroom van nieuwe mensen. Voor Gerrit is het belangrijk een mooi project voor de volgende generatie neer te zetten. In een rustig tempo vindt hij zijn weg. Samen gaan we de bouw van de eerste huizen op mee realiseren.

Susan Manon Goslinga

Ik heb een heel rijk leven, ben daar dankbaar voor…

Met 2 prachtige kinderen woon ik (nu nog) de helft van de week in Sappemeer/Groningen en werk ik in m’n praktijk voor beeldende therapie, coaching en dagbesteding. De andere helft van de week woon ik in een pipowagen op Land van Aine, naast de ruisende populieren, waar mijn ook paard en hond vertoeven. Eenvoud, stilte, schoonheid, vrije ruimte creëren en dana inspireren mij om me in te zetten voor deze gemeenschap. Ook geniet ik van muziek, kleur, natuur en ontmoetingen.

Voor Land van Aine heb ik me vanaf 2015 met hart en ziel ingezet om deze bijzondere locatie vrij te maken voor het realiseren van een ecodorp, middels een haalbaarheidsonderzoek en vele gesprekken met gemeente en provincie. Nu die klus geklaard is en de bedding er is, heb ik de wens een stapje terug te doen uit deze functionele taak, en me vooral te richten op de stilte en het Zijn binnen het ecodorp. En ook om daar echt een ruimte voor te creëren middels een stilteplek, een natuurtempel; daar ligt mijn passie. Sinds kort lever ik vanuit de gemeenschapsvormingskring een bijdrage aan het leven in het dorp en daarnaast heb ik op dit moment nog een aantal coördinerende taken, met speciale aandacht voor veiligheid in de fabriek/asbest en verzorg ik de contacten met de gemeente en pers.

Pim de Kam

Ik ben na 39 jaar bij Rijkswaterstaat (de laatste jaren als Data-Analist) gewerkt te hebben met vervroegd pensioen. Ben alleenstaand en vader van twee eigen en twee pleegkinderen, in die hoedanigheid opa van vier kleinkinderen. Sinds 2019 verblijf ik in mijn pipowagen op het Ecodorp. Het Ecodorp geeft mij de mogelijkheid om SAMEN met anderen een plek te creëren die recht doet aan wat de Aarde te bieden heeft zonder deze uit te buiten maar veel meer gebruik te maken van de mogelijkheden van de Aarde. Mijn inzet en expertise voor het Ecodorp ligt naast het klussen op boekhoudkundig en administratief vlak.

 

Wim Gersteling

Ik ben een tevreden single zonder kinderen en gepensioneerd. Mijn speciale belangstelling gaat uit naar gemeenschapsvorming, persoonlijke ontwikkeling en in contact zijn met de natuur. Ik ben grafisch ontwerper, (ver)bouwer (ook met strobalen en leemstuccen), biologisch tuinierder. Ik hou van aquareleren, muziek maken, zingen, nieuwe dingen uitvinden. Mijn spirituele belangstelling is het non-dualisme (Advaita Vedante). Ik zet mij in voor de bouwkring en de PR. Mijn ideaal voor Land van Aine is een gemeenschap te vormen die een sterke betrokkenheid bij elkaar heeft, een duurzame leefstijl en zo veel mogelijk samenvoorzienend.

 

Michael van Hattem

Na heel veel dingen ondernomen, gecreëerd en ervaren te hebben, ben ik tot de conclusie gekomen dat het enige wat werkelijk voor mij telt bewustwording is en mijn proces daarin. Mijn eerdere streven naar resultaat staat daarbij in schril contrast, ondanks de prachtige dingen die ik gedaan en gemaakt heb. Ik ben op Land van Aine omdat dit voor mij de ideale plek is om te leren in verbinding met mezelf te blijven in contact met anderen. Door mijn kennis te delen met anderen hoop ik iets bij te dragen aan een manier van denken en leven die geen doodlopende weg is. Ik doe wat er gedaan moet worden (orde scheppen, verbouwingen, inkoop materialen, inrichting werkplaats) en adviseer op praktisch gebied met in mijn achterhoofd het besef dat wij zoveel meer zijn dan onze gedachtes en visie.

Monique Wijn

“Van 2013-2017 was ik betrokken bij de oprichting Ecodorp Land van Aine. Sinds begin 2020 heb ik me opnieuw verbonden en me ingezet voor de moestuin en heb ik het eerste voedselbos opgezet.
Mijn motivatie voor het ecodorp is het leren samenwerken en samenleven met mensen vanuit hartverbinding en het leven van een leefstijl dicht bij de natuur en gebaseerd op ecologische waarden. Mijn missie als bioloog is om de aarde en haar levensvormen te ondersteunen naar meer overvloed en regeneratie van aarde en biodiversiteit.
Na het bezoeken van talloze ecodorpen in Nederland en Europa heb ik in 2013 het Nederlandse ecodorpennetwork (GEN-NL) (mede)opgericht en ben ik hier actief bestuurslid van. Tevens ben ik partner in GEN-Europa.
Als bioloog heb ik me ontwikkeld tot permacultuur en voedselbos ontwerper en trainer. Via mijn bedrijf ‘de Godin, eetbaar landschap’ kweek ik bijzonder zaadgoed en ben ik voorzitter van het Noordelijk Zadennetwerk. De aarde gaat mij erg aan het hart en ik breng de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit en ecosystemen actief onder de aandacht.
Van 2005-2012 runde ik een kleine zelfvoorzienende gemeenschap in Duitsland waar we cursussen organiseerden rondom duurzame leefstijlen.
Ik ben medeoprichter van (CLIPS), een Europese project voor trainingen over gemeenschapsvorming. Sinds 2017 facilitair ik groepen van droomfase tot realisatie, van besluitvorming tot omgaan met verschillen en spanningen, via technieken als Forum, Sociocratie en Communicatie van het hart.”

Elize

Samen met Matthijs en onze kids Tiego, Thirza en Sverre woon ik op Land van Aine. We wonen op dit moment in een camper. En dat bevalt ons goed.
Ik heb na de Pabo 11 jaar in het reguliere onderwijs gewerkt. De laatste jaren heb ik op een democratische school gewerkt en daar de kinderen begeleid in het vinden van hun eigen weg in het leven.
Mijn lijfspreuk is: “It takes a village to raise a child”. Ik zou dat graag doortrekken naar: “It takes a village to raise a human”. Leren van het leven, de omgeving en de mensen om ons heen.
De uitdaging is om het ecodorp in het hier en nu te beleven en te genieten van de weg.

Over een aantal jaar zie ik het voor me dat
– We in onze eigen hout skelet stro woning wonen
– Er een levendige leergemeenschap gevormd is, waardoor we met elkaar en de omgeving leren van het leven.
– We een restaurant hebben waar een aantal keer per week samen eten (net als nu)
– Een tuin waar je je groente kunt oogsten
– Een winkeltje waar je de rest van je biologische producten kunt kopen
– Een camping waar ook anderen genieten en leren van wat wij neergezet hebben.

 

Land van Aine is dankbaar voor alle hulp, inzet en expertise van haar adviseurs en (voormalig) ondersteuners.

Rik Mulder, Anton Worrell, Jan Vermeulen, Peter Kiers, Hans Peter King en Carolien Dijkstra en heel veel anderen.

Dank jullie wel!