Ga naar de inhoud

Wie Zijn We

Deze enthousiaste groep mensen vormt Ecodorp Land van Aine

Bewoners en Aspirantbewoners:

Fedde Jorritsma

Geboren en getogen in de provincie Groningen en over de hele wereld gewoond en gewerkt. Na mijn MSc studies land & watermanagement in Wageningen en BSc aquatische ecotechnologie, heb ik 7 jaar milieuprojecten in het buitenland gecoördineerd, met name in Centraal Azië. We trainden lokale partners in het produceren en exploiteren van zonneboilers, ecologische sanitatie en watervoorzieningen. Hier heb ik een passie ontwikkeld voor een lokale samenwerking tussen mens, natuur en techniek. Sinds 2013 ben ik terug in Nederland en heb ik meegeholpen het ecodorp te laten landen. Daarnaast heb ik LocalWise opgericht en noem ik mezelf Kringloop-coach. Samen met Annemieke woon ik in het ecodorp in een oude vriescontainer omgebouwd tot off-grid woning. Regenwater wordt drinkwater, afvalwater wordt gezuiverd, en de zon geeft ons energie. Ik ervaar steeds meer de synergie in de lokale samenwerking op het ecodorp tussen mens, natuur en techniek. Dat maakt me betrokken en bewust, een proces van ego naar eco.

 

 

Annemieke Postuma

Zoekend naar wat voor mij belangrijk is in mijn leven kwam ik het Ecodorp tegen. Leven met gelijkgestemde mensen, mijn vriend Fedde, en mijn pony in een natuurlijke omgeving, zorgen voor een stukje Aarde. Een omgeving waar ik nog meer kan groeien en stevig kan gaan staan in dit leven!
Sinds 2018 woon ik op het terrein. Ik wil iets moois opbouwen voor toekomstige generaties. De helende werking van de natuur op mensen, boeit mij. Ik zit in de Landschap- Voeding en Permacultuurkring, waar ik ook de meeste kennis en ervaring in heb.

 

 

Nati Visser

Wonend in een zonnige kamer in ons karakteristieke kantoor nadat mijn 2 prachtige dochters op eigen benen gingen staan kan ik zó blij worden van het feit dat een eco droom waar vanaf 2013 volle inzet voor is geweest een eco realiteit geworden is. Een plek om te inspireren en om zelf steeds weer geinspireerd te raken.
Een plek waar mensen zich kunnen ont-wikkelen, hun ‘ster’ kunnen leven in een gezond en helend samen zijn met elkaar en in diep respect voor moeder Aarde die beter verdient.

In het verre en recente verleden: orthopedagoog, workshopleider en trainer in diverse opleidingen, transpersoonlijk genezer, neo-hypnotherapeut en MDFT gezinstherapeut wil ik me na mijn pensioen weer gaan toeleggen op het vervlechten van oeroude helingspraktijken uit diverse culturen, waarin de natuur een integraal onderdeel is van genezings- en bewustwordingsprocessen met westerse psychologische inzichten en praktijken.
Bewust Zijn, muziek, natuur, Feng Shui, stilte en meditatie zijn mijn inspiratie- en hulpbronnen.

In het ecodorp werk ik na al het schrijfwerk van bestemmingsplanwijzigingen en basisstukken nu aan een verdere verfijning van het Brondocument en het levend houden daarvan, in de gemeenschapsvormingskring – o.a. op het gebied van de sociale hygiene en spiritualiteit en verder in de landschapskring. Ook ben ik 1 van de gezichten naar buiten voor pers en interviews en ga ik dit jaar mijn eco-woning bouwen.
Ondertussen geniet ik van alle rijkdommen die we hier samen delen.

 

 

Gerrie Reinders

Mijn beroep was verpleegkundige. Hierin, als moeder van 2 dochters en op andere manieren van samenzijn met mensen heb ik mij met vallen en opstaan mogen ontwikkelen. O.a. in een paar woonwerkgemeenschappen. Geïnspireerd raak ik door het delen van wat ons drijft en tegenhoudt als middel tot heling, (samen) groeien in bewust-zijn, ons zelfgenezend vermogen, voeding, muziek en de natuur. Ik houd van reizen en ben een stilteminnaar. Een diep besef van de ziekmakende elementen in onze maatschappij en verlangen om aan wezenlijke heling bij te dragen leidde me naar Land van Aine. Daar ben ik vooral bezig met het secretariaat en de gemeenschapsvorming.

 

 

Terra & Gerrit de Graaf

Gerrit en ik hebben samen 25 jaar een zorgboerderij gerund, en ik (Terra) zet me nu in om het ecodorp vorm te geven. We hebben mogen ervaren hoe fijn het is om in een ecologisch huis te mogen wonen, we gaan nu nog een stapje verder op weg naar zelfvoorzienend leven, en niet te vergeten; we gaan dit SAMEN met fijne andere mensen doen. Mijn passie ligt in kennis overdragen, samen creëren, uitdagingen aangaan, vreugde en plezier beleven, een balans vinden tussen het individu (ik) en het Samen. Verder zijn nog enkele sleutelwoorden: klank, kleur, creativiteit, gastvrouw, bakken, aarde en verbinden. Ik beantwoord de mails voor Land van Aine en geef samen met anderen vorm aan de instroom van nieuwe mensen. Voor Gerrit is het belangrijk een mooi project voor de volgende generatie neer te zetten. In een rustig tempo vindt hij zijn weg. Samen gaan we de bouw van de eerste huizen mee realiseren.

 

 

Susan Manon Goslinga

Ik heb een heel rijk leven, ben daar dankbaar voor…

Met 2 prachtige kinderen woon ik (nu nog) de helft van de week in Sappemeer/Groningen en werk ik in m’n praktijk voor beeldende therapie, coaching en dagbesteding. De andere helft van de week woon ik in een pipowagen op Land van Aine, naast de ruisende populieren, waar mijn ook paard en hond vertoeven. Eenvoud, stilte, schoonheid, vrije ruimte creëren en dana inspireren mij om me in te zetten voor deze gemeenschap. Ook geniet ik van muziek, kleur, natuur en ontmoetingen.

Voor Land van Aine heb ik me vanaf 2015 met hart en ziel ingezet om deze bijzondere locatie vrij te maken voor het realiseren van een ecodorp, middels een haalbaarheidsonderzoek en vele gesprekken met gemeente en provincie. Nu die klus geklaard is en de bedding er is, heb ik de wens een stapje terug te doen uit deze functionele taak, en me vooral te richten op de stilte en het Zijn binnen het ecodorp. En ook om daar echt een ruimte voor te creëren middels een stilteplek, een natuurtempel; daar ligt mijn passie. Sinds kort lever ik vanuit de gemeenschapsvormingskring een bijdrage aan het leven in het dorp en daarnaast heb ik op dit moment nog een aantal coördinerende taken, met speciale aandacht voor veiligheid in de fabriek/asbest en verzorg ik de contacten met de gemeente en pers.

 

 

Pim de Kam

Ik ben na 39 jaar bij Rijkswaterstaat (de laatste jaren als Data-Analist) gewerkt te hebben met vervroegd pensioen. Ben alleenstaand en vader van twee eigen en twee pleegkinderen, in die hoedanigheid opa van vier kleinkinderen. Sinds 2019 verblijf ik in mijn pipowagen op het Ecodorp. Het Ecodorp geeft mij de mogelijkheid om SAMEN met anderen een plek te creëren die recht doet aan wat de Aarde te bieden heeft zonder deze uit te buiten maar veel meer gebruik te maken van de mogelijkheden van de Aarde. Mijn inzet en expertise voor het Ecodorp ligt naast het klussen op boekhoudkundig en administratief vlak.

 

 

Wim Gersteling

Ik ben een tevreden single zonder kinderen en gepensioneerd. Mijn speciale belangstelling gaat uit naar gemeenschapsvorming, persoonlijke ontwikkeling en in contact zijn met de natuur. Ik ben grafisch ontwerper, (ver)bouwer (ook met strobalen en leemstuccen), biologisch tuinierder. Ik hou van aquareleren, muziek maken, zingen, nieuwe dingen uitvinden. Mijn spirituele belangstelling is het non-dualisme (Advaita Vedante). Ik zet mij in voor de bouwkring en de PR. Mijn ideaal voor Land van Aine is een gemeenschap te vormen die een sterke betrokkenheid bij elkaar heeft, een duurzame leefstijl en zo veel mogelijk samenvoorzienend.

 

Michael van Hattem

Na heel veel dingen ondernomen, gecreëerd en ervaren te hebben, ben ik tot de conclusie gekomen dat het enige wat werkelijk voor mij telt bewustwording is en mijn proces daarin. Mijn eerdere streven naar resultaat staat daarbij in schril contrast, ondanks de prachtige dingen die ik gedaan en gemaakt heb. Ik ben op Land van Aine omdat dit voor mij de ideale plek is om te leren in verbinding met mezelf te blijven in contact met anderen. Door mijn kennis te delen met anderen hoop ik iets bij te dragen aan een manier van denken en leven die geen doodlopende weg is. Ik doe wat er gedaan moet worden (orde scheppen, verbouwingen, inkoop materialen, inrichting werkplaats) en adviseer op praktisch gebied met in mijn achterhoofd het besef dat wij zoveel meer zijn dan onze gedachtes en visie.

 

 

Monique Wijn

“Van 2013-2017 was ik betrokken bij de oprichting Ecodorp Land van Aine. Sinds begin 2020 heb ik me opnieuw verbonden en me ingezet voor de moestuin en heb ik het eerste voedselbos opgezet.
Mijn motivatie voor het ecodorp is het leren samenwerken en samenleven met mensen vanuit hartverbinding en het leven van een leefstijl dicht bij de natuur en gebaseerd op ecologische waarden. Mijn missie als bioloog is om de aarde en haar levensvormen te ondersteunen naar meer overvloed en regeneratie van aarde en biodiversiteit.
Na het bezoeken van talloze ecodorpen in Nederland en Europa heb ik in 2013 het Nederlandse ecodorpennetwork (GEN-NL) (mede)opgericht en ben ik hier actief bestuurslid van. Tevens ben ik partner in GEN-Europa.
Als bioloog heb ik me ontwikkeld tot permacultuur en voedselbos ontwerper en trainer. Via mijn bedrijf ‘de Godin, eetbaar landschap’ kweek ik bijzonder zaadgoed en ben ik voorzitter van het Noordelijk Zadennetwerk. De aarde gaat mij erg aan het hart en ik breng de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit en ecosystemen actief onder de aandacht.
Van 2005-2012 runde ik een kleine zelfvoorzienende gemeenschap in Duitsland waar we cursussen organiseerden rondom duurzame leefstijlen.
Ik ben medeoprichter van (CLIPS), een Europese project voor trainingen over gemeenschapsvorming. Sinds 2017 facilitair ik groepen van droomfase tot realisatie, van besluitvorming tot omgaan met verschillen en spanningen, via technieken als Forum, Sociocratie en Communicatie van het hart.”

 

 

Elize

Samen met Matthijs en onze kids Tiego, Thirza en Sverre woon ik op Land van Aine. We wonen op dit moment in een camper. En dat bevalt ons goed.
Ik heb na de Pabo 11 jaar in het reguliere onderwijs gewerkt. De laatste jaren heb ik op een democratische school gewerkt en daar de kinderen begeleid in het vinden van hun eigen weg in het leven.
Mijn lijfspreuk is: “It takes a village to raise a child”. Ik zou dat graag doortrekken naar: “It takes a village to raise a human”. Leren van het leven, de omgeving en de mensen om ons heen.
De uitdaging is om het ecodorp in het hier en nu te beleven en te genieten van de weg.

Over een aantal jaar zie ik het voor me dat
– We in onze eigen hout skelet stro woning wonen
– Er een levendige leergemeenschap gevormd is, waardoor we met elkaar en de omgeving leren van het leven.
– We een restaurant hebben waar een aantal keer per week samen eten (net als nu)
– Een tuin waar je je groente kunt oogsten
– Een winkeltje waar je de rest van je biologische producten kunt kopen
– Een camping waar ook anderen genieten en leren van wat wij neergezet hebben.

 

 

Jack & Fenna

Jack Oosterhuis
Als bouwkundige ligt mijn kracht in het begeleiden van projecten voor duurzaam (ver)bouwen, verbinding maken tussen opdrachtgevers en technische vakmensen. Op Land van Aine houd ik mij bezig met timmeren en klussen en ik begeleid enkele eerste bouwers van ecowoningen van woonwens naar realisatie. Redenen om mee te helpen aan het opbouwen van ecodorp Land van Aine: samen kun je zoveel meer bereiken in zelfvoorzienend leven en duurzaam wonen. Dit hebben mijn vrouw Fenna en ik ervaren in een ecologische woon-werk-gemeenschap in Frankrijk. Deze manier van leven zetten wij graag voort op Land van Aine.

Fenna Janssen
Samenvoorzienend ecologisch leven is mijn nieuwe passie en levensinvulling. Reden om mijzelf met prepensioen te sturen na 30 jaar loondienst en zelfstandig ondernemerschap. Tijd om het ecodorp Land van Aine mee te helpen opbouwen. Dit voelt als een mooie en uitdagende ‘roeping’. Er is veel behoefte aan wonen in een ecogemeenschap. Er zijn weinig mensen die jarenlang willen en kunnen pionieren, zoals de initiatiefgroep sinds 2013 heeft gedaan. Ik spring graag op de rijdende trein en werk veel in de moestuin. Daarnaast ben ik actief in de PR-kring. “Alleen ga je sneller, samen kom je verder”.

 

 

Ellen Starmans

Met Bram en onze kinderen, Merlijn en Rune, woon ik nu nog in Apeldoorn. Al sinds ik heel jong was, heb ik het verlangen om in nauwer contact met de mensen om me heen samen te leven, als in een stam. Sinds 2009 begeef ik mij op het pad van de ecodorpen en daar vind ik wat ik zoek. Afhankelijk te durven zijn van je buren, voor elkaar zorgen en samen een nieuwe, mooiere wereld bouwen in verbinding met onszelf, elkaar en onze omgeving.
Wat mij aantrekt bij Het land van Aine is dat we samen op weg zijn. Voor mij is die weg het doel. We leven nu. Dus het mag nu schuren aan alle kanten, zodat het kan gaan glanzen. We mogen nu spelen en plezier hebben. We hebben nu de mogelijkheid om alles met liefde aan te kijken en aan te pakken. Oplossingen zoeken voor problemen die zich aandienen, vind ik erg leuk. Kijken hoe we de kringlopen kunnen sluiten. Als stembevrijder weet ik dat het in de kleine dingen zit. Dat wat zich nu aandient, doet er toe en mag gedeeld worden.
Hopelijk wonen we gauw in de pipowagen die Bram met heel veel liefde en aandacht voor ons bouwt. En voor nu geniet ik van de tijd die ik op beide plekken beleef.

 

 

Vincent Hilarides

Atijd al gevoeld dat ik iets anders wil dan het leven in de reguliere maatschappij.
Iets gebaseerd op liefde, vertrouwen in elkaar en in verbinding met de natuur.
Een plek waar je de vrijheid hebt om met elkaar iets moois op te starten.
Een plek met oog voor elkaar.
En waar iedereen de mogelijkheid heeft om zichzelf op hun eigen unieke manier te ontwikkelen.
Ubuntu village inspireert mij en in ecodorpen zie ik veel overeenkomsten. De uitspraak ‘it takes a village to raise a child’ vind ik erg passend. Waar je niet alleen samen de kinderen opvoedt maar ook elkaar.
Ergens waar het grote geld niet alles te zeggen heeft.
En de beslissing en verantwoordelijkheid meer bij jezelf ligt.
Land van Aine voelt voor mij als een stap in de goede richting.
Het pionieren met elkaar vind ik erg leuk en leerzaam.
Samen met oog voor interne processen, ontwikkeling en de sociocratie.
Ik voel me dus erg op mijn plek.
Mijn interesses zijn klussen, techniek, sporten, spelletjes en creatief bezig zijn.
En soms kan ik me wat verliezen in alternatief nieuws.
Vaak ben ik iets met de kinderen aan het doen, nieuws aan het uitpluizen of aan het klussen.
En ben ik regelmatig bij de sportschool te vinden voor kickboksen of MMA.

 

 

Mirjam, Jan en drie kinderen (2023: 6, 10, 13)

Leef het leven, het is één groot avontuur! De reis van ontwikkeling is zó interessant.
Na 12 jaar wonen in een kerkje in Friesland, voelden we dat we verder moesten. We kochten een grote bus, bouwden die om naar camper en maakten met het gezin een reis van een jaar met als doel: Opzoek naar wat wij belangrijk vinden in het leven.
We houden van natuur en van water, van zelfvoorzienend leven, duurzaam samenzijn, respect voor moeder Aarde. Dat brengen we graag over aan onze kinderen, we helpen ze hun dromen waar te maken. We houden het roer van het leven in eigen hand.
Bij het Land van Aine komt alles samen, opzoek naar een duurzame manier van leven in al zijn facetten, het vinden van een balans tussen avontuur en genieten, het wandelen van de weg van zelfontwikkeling via hoge bergen en diepe dalen. Jan kan zijn technische kennis toepassen in installatietechniek en onderhoud en zoekt waar zijn passie ligt, Mirjam organiseert workshops, is adem en leefstijlcoach, kookt regelmatig voor het dorp en bewandeld de weg naar verbinding met haar zelf en haar omgeving, en de kinderen voelen zich als een vis in het water en ontdekken de wereld.

 

Luuk & Mieke en Co

Leven in eenvoud en op blote voeten huppelen is ons motto. De kinderen vragen zich wel eens af waarom ze schoenen aan moeten als ze klaar staan om naar school te gaan. 

Wij zijn een gezin Luuk,  Mieke, Tim,  Bas , Emma en de nieuwe baby Robin. We wonen in een tipi, de groene met houtkachel. De kinderen worden later Lego designer, trampoline springer, vrachtwagen chauffeur en eenhoornprinses. Wij genieten ervan om dit ecodorp project mee op te bouwen, een boel veel leuke mensen en activiteiten. 

Wat we zoal doen naast samenleven: inspringen daar waar nodig, in de keuken, als leraar, in de werkplaats, aan het bouwen, in de moestuin, het voedselbos of op graafmachine. De laatste Luuk dan. Luuks bodem en bomen kennis als boomverzorger komen hier goed van pas. Mieke vliegt graag de creatieve projecten aan met haar achtergrond als illustrator. Met haar Kunst zijn haar drijfveren: Het leven is er mogen zijn, spelen en ontdekken, de eenvoud ervaren en loslaten, net als kinderen dat doen. Tot op de trampoline! 

 

Eefje, Ronald en twee kinderen (2023: 14 en 11)

Eefje
Sinds de zomer van 2022 woon ik met Ronald, onze twee kinderen, hond en twee konijnen in onze yurt op het terrein van Land van Aine.

Het buitenleven, de verbinding met de natuur letterlijk voelend, met andere gelijkgestemden samen zijn en dragen wat er moet gebeuren, altijd een luisterend oor te vinden en de intense, verrijkende leerschool die het leven in een gemeenschap met zich mee brengt, maken dat ik voel dat ik eindelijk echt léef.

Door mee te helpen dit ecodorp op te bouwen en vorm te geven wil ik ook graag een inspiratiebron zijn voor anderen, in de eerste plaats voor onze kinderen. Hen te laten zien dat het ook anders kan.

Ik ben zelf veel bezig met het organiseren van activiteiten zoals de Open dagen, het coördineren van de wekelijkse klusdag, PR activiteiten en activiteiten ten behoeve van de gemeenschapsvorming.

Daarnaast maak ik vanuit mijn eigen onderneming; het ‘Zachte Kracht Atelier’, tekeningen met als thema ‘natuurlijke levenskunst´ waarbij ik een stukje spiritualiteit vanuit eigen beleving in beeld breng.

Ronald
Ik ben afgestudeerd als bioloog en door op Land van Aine te wonen voel ik me weer veel meer verbonden met de natuur. Mijn werk is van experimentele biologie naar de theoretische, wiskundige kant van de biologie gegaan en ik vind het heerlijk om hier weer allemaal interessante dieren te zien. Gewoon op het terrein van het ecodorp! Vooral de diversiteit van insecten vind ik mooi. Daarnaast, heb ik met mijn wildcamera al in korte tijd verschillende wilde dieren vastgelegd: een bunzing, ree en een fazant.
Wat ook heel mooi is, is dat er vaak wel iemand is waar je je enthousiastme kunt delen. En omgekeerd is heb ik al een heleboel leuke, interessante mensen ontmoet hier. Naast biodiversiteit is er ook een goede mensendiversiteit!

 

Erik-Jan

Gemeenschap, verbinding, heling, bewustzijn, samen met de natuur, simpeler lever, het leven vieren: een aantal van de zaken waarom ik samen met Pauline en onze dochter in september 2023 op het Land van Aine ben neergestreken. Na een carrière van 25 jaar in de petrochemische industrie zet ik me nu in om met elkaar het ecodorp op te bouwen en hier te zijn. Ik draag bij waar ik kan, op dit moment beleidsmatig op financieel en juridisch gebied, en praktisch in de tuin en het voedselbos, in de keuken en bij allerhande klussen. Ondertussen probeer ik bewust te zijn en te genieten van het dorp zoals het is en niet teveel een beeld in de toekomst na te jagen.

 

Wander & Floor met Eira (2021) & Jua (2024)

Toen Eira 2 maanden oud was kwamen wij voor het eerst bij t land van Aine. We komen vanuit de randstad en waren al een tijd opzoek naar een nieuwe plek, waar wij meer in verbinding met het ritme van de natuur, op een duurzame, in onze ogen verantwoorde manier, konden leven.
Inmiddels leven wij het leven wat we zochten is Eira bijna 3 en is haar zusje op het land van Aine geboren. Hier voelen wij ons thuis.
Wander werkt als Antroposofisch fysiotherapeut in Emmen en vervuld op het ecodorp verschillende taken, hij is onderandere kluscoordinator en houdt zich bezich met het stookhout.
Floor onderhoud het gezamenlijke fietsenpark in de door haar opgezette fietsenwerkplaats en is ondermeer actief binnen de vieringengroep.

 

Freek

Opgegroeid op het Friese platteland tussen de schapen, koeien, boomwallen en meertjes hou ik erg van de natuur en ben ik op het ecodorp vooral bezig met de voedselbossen en groenstroken. Na een studie in management en filosofie heb ik een aantal jaar in Zuid-Korea gewoond om het Zenboeddhisme te bestuderen en ervaren. Na terugkomst ben ik mij gaan verdiepen in de Oosterse geneeskunst en ben ik inmiddels zo’n 15 jaar werkzaam als natuurgeneeskundig therapeut met Shiatsu als specialisatie.

 

 

 

Land van Aine is dankbaar voor alle hulp, inzet en expertise van haar adviseurs en (voormalig) ondersteuners.

Rik Mulder, Anton Worrell, Jan Vermeulen, Peter Kiers, Hans Peter King en Carolien Dijkstra en heel veel anderen.

Dank jullie wel