Meteen naar de inhoud

Veel gestelde vragen en antwoorden Asbest eraf, Zon erop

1. Wat gebeurt er met mijn geld?

Het geld dat wij in 2021 ontvangen via giften en certificaten (leningen) wordt besteed aan Asbest eraf, Zon erop. Dat wil zeggen aan het saneren van het asbestsanering van alle grote daken en het laten plaatsen van zonnecellen op een van deze daken. In het reglement beschrijven we dit in artikel 6.1

2. Hoe financieren jullie Asbest eraf, Zon erop?

Wij hebben in 2021 circa € 487.500,- nodig om asbestdaken te laten saneren en zonnecellen te laten plaatsen. Wij financieren dit door:
–     Inleggeld van bewoners en interne leningen van € 150.000,-
–     Aanvullende lening van een fonds van € 250.000,-. 
Alle inkomsten van de crowdfunding kunnen ons helpen een lagere lening af te sluiten. 

3. Tot welke datum kan ik certificaten kopen?

Zolang de voorraad strekt. Giften blijven altijd mogelijk.

4. Ik kan nu niets missen, kan ik ook in 2022 betalen? 

De certificaten die we nu aanbieden moet je meteen bij inschrijving betalen. Het zou kunnen dat we in de toekomst nieuwe soortgelijke acties gaan doen voor andere projecten, maar daarover is nu nog niks bekend.

5. Hoe hebben jullie de hoogte van de rente bepaald?

Je kunt de rente die je wilt ontvangen zelf aangeven op de website. Wij baseren ons op de actuele rente die je bij banken ontvangt. Momenteel krijg je geen of een negatieve rente op je spaargeld bij de bank. Een mooie tijd om mee te helpen aan een inspirerend duurzaam lokaal project!

6. Krijg ik mijn geld terug als jullie onvoldoende ophalen?

Nee, we gaan door met het werven van certificaathouders tot het streefbedrag gehaald is. Eventueel is het mogelijk om het project in delen uit te voeren.
Als je een gift doet, dan besteden wij dit geld in 2021 aan Asbest eraf, Zon erop. Deze sanering en plaatsing van zonnecellen vindt in 2021 plaats. Naast giften en leningen betalen wij zelf als bewoners mee.

7. Hoe garanderen jullie dat ik mijn leenbedrag – na 5 jaar tot maximaal 10 jaar – terug krijg?

Je ontvangt van ons een rechtsgeldige overeenkomst, nadat het geld is overgemaakt, waarmee dit geregeld wordt. Je ontvangt een certificaat (“bewijs van inschrijving”), dat geldt als een rechtsgeldige overeenkomst, waarmee dit geregeld wordt. 
We hebben berekend hoeveel leningen met rente we kunnen terugbetalen. Op basis hiervan is het maximum aantal certificaten bepaald.
Het ecodorp heeft voldoende inkomsten om de leningen en rente in 5-10 jaar gefaseerd terug te betalen. Wij hebben inkomsten via: 
-mensen die via ons overstappen naar energieleverancier “Stroom van Ons”
-contributie van kennismakers en (aspirant)bewoners
-verhuur van ruimtes

8. Is er een prospectus?  

De autoriteit financiële markten (AFM) biedt de mogelijkheid aan rechtspersonen zoals COÖRPERATIEVE VERENIGING ECODORP LAND VAN AINE om certificaten uit te geven tot een bedrag van 5 miljoen euro zonder prospectusplicht. We hebben echter naast het Certificaat Reglement wel een informatiedocument opgesteld in de vorm van het door AFM voorgeschreven format. Deze komt op de website en kun je lezen voordat je besluit te kopen.

9. Kan ik mijn leenbedrag eerder terugkrijgen?

In principe niet. Wij werken met een termijn van 5 tot 10 jaar. Hier budgetteren wij op. Zie Certificaat Reglement art 5.

10. Kan ik ook een kleiner bedrag uitlenen dan € 300?

Helaas, dat is voor ons niet praktisch. Je bent uiteraard welkom om een gift te doen.

11. Kan ik me nog bedenken?

Als je binnen veertien dagen na het overmaken van het geld schriftelijk aan ons laat weten dat je toch niet wil deelnemen aan deze wervingsactie, dan storten wij het overgemaakte geld terug op je rekening.

12. Hoe geef ik de certificaten op bij de Belastingaangifte?

In Box 3 bij overige vorderingen.

13. Ik wil een groot bedrag geven of uitlenen. Kan dit?

Jazeker. Als je het prettig vindt, dan overleggen we hier persoonlijk over. Mail ons en we maken een belafspraak. Mailadres: zie website.

14. Ik kan niet aanwezig zijn de Land van Aine-vriendendag. Is er een andere wederdienst beschikbaar?

Om alle donateurs te bedanken organiseren we 1 of 2 keer per jaar een vriendendag voor alle donateurs, we laten het je weten zodra de datum bekend is. Als je niet kunt, is het heel jammer! We hadden je graag verwelkomd. Je kunt de uitnodiging geven aan een vriend of familielid.
Je bent zelf welkom op de eerstvolgende Land van Aine-vriendendag.