Meteen naar de inhoud

bestemmingsplan ‘Ecodorp’

Hoe het tot stand kwam: ons unieke officiële bestemmingsplan ‘Ecodorp’.

Het al 30 jaar leegstaande bedrijventerrein met achterin waterzuiveringsvelden en voorin oude loodsen en deels vervallen fabriekspanden was al jaren een zorgenkindje in de toenmalige gemeente Vlagtwedde. Illegale inbraak, brandjes, vernielingen, graffiti, het geheel werd er niet beter en veiliger op. De gemeente zocht een positieve nieuwe bestemming voor deze plek en hier ontstond een win-win-situatie met de startende groep van het ecodorp die een plek zocht. De gemeente steunde de mogelijkheden om hier een ecodorp te realiseren.


Met subsidie van de provincie werd een uitgebreide haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Op basis van de uitkomsten is het totaal nieuw en unieke bestemmingsplan ontwikkeld en geschreven: bestemming ‘Ecodorp’! Een precedent in Nederland EN waarschijnlijk in heel Europa!


Conclusie: op dit al 30 jaar braakliggende terrein van 9 hectare mogen we circa 30 ecowoningen bouwen en allerlei andere functies realiseren en is er op termijn plaats voor 30 woonunits in de fabrieken. De gemeente werkt hier actief aan mee.