Moestuin Land van Aine

Annemieke Postuma

Onze moestuin gaat het derde seizoen in. Met Annemieke Postuma als coördinator. Een tijd van teeltplannen maken, zaaien, oogsten en omgaan met slakken.

Deze winter was ik plannen aan het maken voor de zomer. De tuin doen, dat leek me leuk en goed! Met plaatjes in mijn hoofd van bedden vol mooie groente, lekker bezig zijn op een mooie plek, met die zwiepende bomen en zingende vogels, heerlijk leek me dat.

Deze winter was ik plannen aan het maken voor de zomer. De tuin doen, dat leek me leuk en goed! Met plaatjes in mijn hoofd van bedden vol mooie groente, lekker bezig zijn op een mooie plek, met die zwiepende bomen en zingende vogels, heerlijk leek me dat.
En een leuke uitdaging voor mij wat betreft het “ plannen”, vooruit kijken, organiseren.
Enthousiast begonnen met enthousiaste vrijwilligers. Bedden voorbereiden en zaaien maar.
Hoe lang duurt het ook alweer voordat zo’n plantje opkomt…….? Hoe kan het nou dat plantjes die helemaal niet opkomen? We hebben ze toch zo ijverig gezaaid. Kou, droogte(?), oud zaad misschien? Dat was de maand april.
Nu in mei is het wel wat warmer en natter! Heerlijk groeizaam weer. De plantjes, sla, paksoi, kooltjes, maken mooie nieuwe blaadjes. Prima eten voor de slakken. Oja, slakken.
Maar we gaan door, gewoon wat meer zaaien, slakken wegvangen, bier voeren?

Enthousiast werd er een dome-kas gebouwd, vele handen hebben eraan gewerkt. Super mooi, en de tomaten en basilicum staan er nu in. Tijdens de klus-vierdaagse is de paden-structuur (met houtsnippers) afgemaakt. Opeens is de cirkel rond, een goed gevoel! Er gaat weer een lading plantgoed in. Dit hebben we opgekweekt in het Kantoor, dat mooie grote ramen op het zuiden heeft.
De tuin heeft de vorm van een cirkel, met 12 bedden, in het midden een kruidenspiraal, en in de hoeken fruitbomen en vaste planten. Dit is het 3de seizoen dat de tuin draait en dit jaar is het laatste kwart van de cirkel afgemaakt zodat er volop geteeld en geoogst kan worden.