Meteen naar de inhoud

Nieuwe naam: Ecodorp Land van Aine

Een naamsverandering is een ingrijpend gebeuren. We waren gehecht geraakt aan al het goeds dat de naam “Ecodorp Noordeland” onze groep gebracht heeft.

Noordeland is een deel van onze identiteit geworden, we hebben er fijne connecties en naamsbekendheid mee opgebouwd, maar nu een nieuwe start.

Een nieuwe naam

Wat is dit?
Wat doen ze nú?
Een nieuwe naam?!?
Waarom???

Ecodorp Noordeland wordt
Ecodorp
“Land van Aine”

December 2019 vond er een bijzondere overdracht plaats: de aankoop van het oude fabrieksterrein in ter Apel dat een ecodorp bestemming kreeg.
Het initiatief is jaren op zoek geweest naar een geschikt terrein en het verwerven daarvan en heette in die aanloopjaren: Ecodorp Noordeland.
Vanaf het begin was er een consent voor die naam als wérknaam en wilden we een definitieve naam kiezen als we onze plek gevonden hadden.

Maar een naamsverandering is een ingrijpend gebeuren. We waren gehecht geraakt aan al het goeds dat “Noordeland” onze groep gebracht heeft, Noordeland is een deel van onze identiteit geworden, we hebben er fijne connecties en naamsbekendheid mee opgebouwd, houden van die naam.

Een naam is ook een energie die je de lucht instuurt waar op geresoneerd wordt en het werd toch tijd voor verandering en een andere wind.
De Noordelijke windrichting wordt geassocieerd met de winter, met de periode van naar binnen keren en van rust. Het is het energieveld waarin vanuit het vormloze alles kan ontstaan als een idee, een inspiratie. Een periode van plannen maken, een conceptie, het eerste begin.

Zoals de lente en het Oosten de geboorte vertegenwoordigen zo staan de zomer en het Zuiden voor volwassenheid, daadkracht, materialisatie en manifestatie, het werk dat verricht moet worden om dromen te verwezenlijken, maar ook voor zon en transformerend vuur, voor plezier en genieten, voor overvloed.
Het zaad is opgeschoten en draagt vrucht.

In onze nieuwe naam zochten we naar die elementen, en tegelijkertijd naar iets lokaals, iets van álle elementen en van het land.
Het werd Ecodorp Land van Aine.
(Spreek uit: Ajne, op zijn Nederlands).

Aine, een Keltische maangodin die echter sterk met de zomer verbonden is en pittig vurig en daadkrachtig is. Tegelijkertijd lachten de Kelten om personificaties van goden, al gaan er wel verhalen over hen rond. Ze vertegenwoordigden veel meer energie- en krachtvelden uit de natuur.
Daar kunnen wij ons sterk in vinden.

Aine werd bij de Kelten geassocieerd met liefde, vruchtbaarheid, genezing, groei en bloei.
De energie is zowel heel zacht als vurig en passievol, weet wat ze wil, is besluitvaardig en omvat tegengestelden.
Het woord betekent letterlijk “Helder, Stralend”.

Aines feesten worden rond midzomer gevierd.
Ook werd Aine geassocieerd met Dana, een grote moedergodin die door heel Europa gekend werd.

In ónze associaties ontstond hiernaast het beeld van Aine als een sterke landman die vóór zijn land staat, het verzorgt, de hoeder is, het in harmonie met de natuur ontwikkelt en beschermt.

In het Gronings betekent Aine Eén en daarmee willen we onze verbindingen benadrukken, met elkaar, het land, de natuur, onze missie-visie maar vooral met het Grote Geheel waar we allen onlosmakelijk deel van zijn.

“Aine”, een rijke naam…

We hebben kort na Oud en Nieuw de naam Noordeland in alle dankbaarheid voor wat ze ons gebracht heeft losgelaten al bestaat ze voort in de naam van onze Stichting die het geestelijk erfgoed bewaakt van ons initiatief en hebben de nieuwe naam omarmd als naam van onze Coöperatieve Vereniging en als de naam waarmee we ons aan de wereld kenbaar maken.
We hopen dat jullie deze naam ook kunnen omarmen!

Tot spoedig ziens op Ecodorp
Land van Aine!