Ga naar de inhoud

Midwinter

  • nieuws

Midwinter: een periode met koude, korte dagen, gure wind, mooie lichte sneeuw of rijp. Met gelukkig ook zon, veel lichtjes en feestdagen.

Traditioneel is het een tijd om binnen te zijn en uit te rusten. Het landwerk is grotendeels gedaan. De oogst is verwerkt, het brandhout ligt klaar. De warmte van de kachel lokt.

Deze periode nodigt uit om bij jezelf naar binnen te keren. Om het afgelopen jaar te overdenken; om te bezien wat goed ging en wat je volgend jaar eventueel anders wilt doen.

Hoe ervaren wij Midwinter op ons ecodorp? Wij tellen onze zegeningen. We hebben dit jaar letterlijk en figuurlijk veel geoogst. De groente-oogst was overvloedig. De peren bleken een lekker tussendoortje en de appels kwamen terug als warme appelkruimeltoetjes. We eten nu nog veel kool en spruiten uit de tuin. De broccoliplanten bloeien en de overige bedden zijn bedekt met een laag populierenblad en een warme deken van stro.

Brandhout hebben we deels op ons eigen terrein en nog veel komt van elders. Bij de kachel zitten kan, als we wekelijks een paar uur zagen en kloven.

Dit jaar is onze ‘oogst’ aan instromers, mensen die graag op het ecodorp willen wonen, groot. In de zomer zijn onder meer 4 gezinnen, die we al een tijd kenden, bij ons komen wonen. Zij verruilden hun ‘luxe’ woonhuis of appartement in de stad voor een yurt, grote bus, tipi-tent of Tiny House op ons groene terrein. De kinderen zwieren in leeftijdsgroepen door het dorp. De ouders wennen aan klein wonen en met de afwas naar de grote keuken lopen.

Wat hebben we nog meer geoogst? Bij onze 13 buren en op ons terrein zijn nieuwe elektriciteitsleidingen aangelegd. Dat betekende 6 dagen sleuven uitgraven uit dikke lagen beton.

We hebben 44 pallets met bakstenen geoogst en daarmee twee kampeervelden klaar gemaakt voor onze tijdelijke woonunits. Volgend jaar kamperen we zonder natte voeten.

Het eerste vaste woonhuis is door ons eigen professionele bouwteam gebouwd. Een mooi en vlot proces. Pim verwacht in februari in zijn nieuwe ecohuis te wonen. Een bouwcollectief van vrijwilligers en een ecobouwbedrijf bouwen het 2e en 3e huis.

Door het saneren van het asbestdak van de eerste loods is er weer een stuk aarde opgeschoond. Daar zijn we heel blij mee.

We hebben onenigheid geoogst, verschillen van inzicht en eigen valkuilen herkend. Samen een ecodorp opbouwen blijkt zelfs met ‘gelijkgestemden’ zo nu en dan een uitdaging.

Mooie cursussen hebben we mogen geven, waarmee we onze kennis, ervaring, successen en valkuilen delen met instromers en mensen die een ecohuis willen bouwen of zelf een ecodorp willen starten.

We zijn heel dankbaar dat we op de Open (Monumenten)Dagen per keer 150 tot 200 bezoekers uit Ter Apel en omgeving mochten ontvangen. Heel bijzonder om veel oud-medewerkers van de aardappelzetmeelfabriek trots te horen vertellen over hun tijd op het terrein.

Bij de kachel zitten en tot inkeer komen? Ook daar nemen we tijd voor. Afgelopen weekend hebben we, samen met Henry Mentink van ‘Veerhuis, voor de aarde’ ons weer verbonden gevoeld met onze Bron. Onze diep gevoelde passie om een ecodorp op te bouwen, een plek waar mensen in harmonie met elkaar en de aarde samenleven. Wij kiezen voor zorgen voor elkaar, voor opvang en onderwijs aan onze kinderen, voor eigen groenten verbouwen en het zo weinig mogelijk belasten van de aarde. Iedere bewoner heeft deze keuze gemaakt.

De ideeën over de weg er naar toe verschillen soms. De druk van veel werk en grote projecten om het oude industrieterrein om te toveren tot een groen ecodorp ervaren we ook.

Als wij echter een brandende passie hebben en een helder doel, dan kunnen we het pad en de manier waarop wat relativeren. We kunnen dan met plezier en vertrouwen dingen blijven doen.

We realiseren ons dat de droom, visie en missie, waar de initiatiefnemers sinds 10 jaar aan werken, tot een levend ecodorp heeft geleid! Het is gelukt!

Wij zijn deze Midwintertijd dus heel dankbaar dat ons ecodorp tot stand gekomen is.  Onder meer dankzij jouw steun. We vertrouwen dat de komende jaren ons ecodorp zich verder ontwikkeld, met meer verwarmde ruimten, ecowoningen, een evenementenruimte om jou te ontmoeten, samen te zingen, te mediteren en onze kennis en ervaring te delen.

We wensen jou een mooie Midwinter periode, met een terugblik op wat het afgelopen jaar jou heeft gebracht en een vooruitblik met nieuwe plannen voor het komende jaar. We wensen je een periode met licht en fijne feestdagen.