14 t/m 18 september Off-grid Week

Van 14 t/m 18 september 2022 geeft Ecodorp Land van Aine een 5 daagse cursus over eenvoudige technieken om zelf- en samenvoorzienend te leven. In de ochtend is er theorie gevolgd door praktische voorbeelden op het terrein. In de middag doen we praktische kennis. Het avondprogramma is facultatief en bestaat uit excursie, film, kampvuur en gezelligheid. In korte tijd leer je de systemen begrijpen en doe je praktische ervaring.

Programma (onder voorbehoud)

Dag 1: Zonneboilers (oefenen) & zonnevoedseldrogers (met mogelijkheid je eigen zonnevoedseldroger te maken*)

Dag 2: Off-grid stroomvoorzieningen (oefenen)

Dag 3: Ecologische toiletsystemen (met mogelijkheid je eigen urine-gescheiden toilet te maken*) & helofytenfilters

Dag 4: Verwerking van organische reststromen (met mogelijkheid je eigen wormenbak te maken*)

Dag 5: Waterwinning & Drink(water) zuivering (oefenen)

* tegen betaling van materiaalkosten zonnevoedseldroger 100 euro, urine-gescheiden toilet 120 euro, wormenbak, 30 euro (o.v.b. prijswijzigingen)

Bij ieder onderwerp behandelen we verschillende systemen met voors en tegens, ontwerpprincipes en mogelijkheden binnen wet- en regelgeving. Aan de hand van de praktijk kun je oefenen met aansluitingen en in sommige gevallen zelfs iets maken om mee te nemen naar huis (tegen betaling van materiaalkosten). Aan het einde van de week ben je in staat om je de technieken toe te passen in voor jouw situatie met de documentatie die naderhand digitaal zullen verstrekken.

Praktisch….

  • De kosten voor de cursus zijn €600,- euro inclusief overnachtingen (in eigen kampeer middel), ontbijt, lunch en diner.
  • De locatie is Ecodorp Land van Aine op een oud fabrieksterrein midden in de bossen. Een unieke kans om het ecodorp te leren kennen. Overnachten kan op het terrein in eigen kampeermiddel tent, caravan of camper. Voorzieningen zijn basic. Er zijn toiletten en een douche aanwezig.
  • Er zijn enkele kamers beschikbaar tegen extra betaling (15 euro per nacht), buiten het ecodorp zijn luxere verblijven te boeken, vraag naar de mogelijkheden.
  • De catering is biologisch en wordt verzorgd door het Ecodorp
  • Voor mensen met een laag inkomen is een regeling, neem contact op.
  • Er is plek voor 20 deelnemers, wees er op tijd bij. Vanaf 15 Augustus zal de prijs verhoogd worden met 100 euro.

Docent

De cursus wordt gegeven door verschillende ecodorpers onder begeleiding van Fedde Jorritsma (zie hier linkedin pagina):

Na mijn MSc studies land & watermanagement in Wageningen en BSc aquatische ecotechnologie, heb ik 7 jaar milieu-projecten in het buitenland gecoördineerd, met name in Centraal Azië. We trainden lokale partners in het produceren en exploiteren van zonneboilers, ecologische sanitatie en watervoorzieningen. Hier heb ik een passie ontwikkeld voor een lokale samenwerking tussen mens, natuur en techniek. Sinds 2013 ben ik terug in Nederland en heb ik meegeholpen het ecodorp te laten landen. Daarnaast heb ik LocalWise opgericht en noem ik mezelf Kringloop-coach. Samen met Annemieke woon ik in het Ecodorp in een oude vriescontainer omgebouwd tot off-grid woning. Regenwater wordt drinkwater, afvalwater wordt gezuiverd, en de zon geeft ons energie. Ik ervaar steeds meer de synergie in de lokale samenwerking op het ecodorp tussen mens, natuur en techniek. Dat maakt me betrokken en bewust, een proces van ego naar eco.

Referenties van de cursus uit 2019

De ontwerpopdracht heeft me heel erg geholpen om overzicht te krijgen door systematisch en creatief na te denken over een situatie samen met andere mensen. Ik vond dit een van de hoogtepunten van de cursus!

De presentaties waren heel boeiend, veel informatie, goede beelden erbij en inspirerend. Ik vond het alleen als niet-techneut soms een beetje lastig om alles meteen te begrijpen:-).

Goed om zaken in praktijk te doen die in theorie verteld zijn. Mooie afwisseling van praktijk en theorie.

Aanmelden

Via info@nulllocalwise.nl of direct reserveren via de webshop .

Mocht je een dieet volgen of andere bijzonderheden zijn, geef dit dan even aan.

Voor vragen bel gerust even vragen 0642101404.

Zie hier de flyer om te verspreiden.

off grid workshop