Asbest eraf zonnepanelen erop

Fedde Jorritsma

Ecodorp Land van Aine (eLvA) gaat deze herfst de eerste loods van asbest ontdoen waar zonnepanelen voor in de plaats komen.

Hiervoor heeft Ecoop een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd in 2019. In totaal gaat het om 192 panelen die aan de oostelijke zijde van de loods worden geplaatst. Dit gebeurt in samen werking met energiecooperatie STUW (Westerwolde) worden de zonnepanelen geplaatst door locale installateurs. Bewoners uit de gemeente kunnen tegen gunstige rendementen meeinvesteren in de zonnepanelen. Het ecodorp ontvangt een kleine vergoeding voor het gebruik van het dak. En na 15 jaar worden de zonnepanelen overgenomen terwijl de zonnepanelen tot 25 jaar nog 80% het rendement geven.

Op deze manier bereikt het ecodorp meerdere doelstellingen in een keer:
Het asbest wordt verwijderd waardoor het terrein veiliger wordt en daarmee beter verzekerbaar.
Het ecodorp creeert een nieuwe bruikbare ruimte van 600 m2. De plannen zijn om de ruimte als binnentuin in te richten (zie afbeelding).
Er wordt duurzame energie opgewekt die direct lokaal kan worden gebruikt.
Lokale buurtbewoners kunnen mee investeren en profiteren van de opbrengst zonnepanelen.
Energie cooperatie STUW kan met de middelen andere lokale, duurzame projecten realiseren.
Na 15 jaar zijn de zonnepanelen van het Ecodorp en werkt daarmee toe naar zijn ambitie om volledig energie neutraal te zijn het hele jaar door (een autarkisch dorp).